Tienduizenden jaren geleden, zwierven we in kleine groepen van hooguit honderden mensen over de aarde. De mens verwachtte nog weinig van het leven en volgde het ritme van de natuur. Onze verre voorouders brachten vooral veel tijd door met familie en verwanten en het gezamenlijk verza­melen van voedsel. Hoewel we helaas niet kunnen meten hoe gelukkig de mens destijds was, zijn er deskun­digen (zoals de Israëlische professor Harari) die veron­der­stellen dat de mens in de oertijd beter af was dan de meeste mensen nu. Want in hoeverre zijn we nog dagelijks bezig met onze gezondheid, familie en vrienden? Ondanks al die moderne apparaten (wasma­chines, magnetron, etc) die ons het leven makke­lijker maken, werken we harder en langer en brengen we minder tijd gezamenlijk door. Ook in het weekend en zelfs op vakantie staat de laptop nog aan en volgen we wat er gebeurt op onze smartphone.

Door het vele werken heb ik zelf minder tijd voor mijn kinderen, mijn vrienden, mijn toekomst­plannen en sport, dan ik eigenlijk zou willen. Ik zou meer tijd willen nemen voor de dingen die ik echt belangrijk vindt en daar vervolgens van te genieten. Ik ben vast niet de enige.

Mocht je het herkennen: sta er ook eens bij stil. Het begint bij je eigen doelen en verwach­tingen. Wat vindt je nou eigenlijk echt belangrijk in het leven en in je het werk? Wat zou je graag willen dat anderen over je zeggen? Wat maakt je echt blij? Als je je daarop richt, maak je meer kans om gelukkig te worden, dan wanneer je vooral heel druk bent, weinig nadenkt en alles wil meemaken.

Erik de Vries